We hebben ontdekt hoe ontwikkeling werkt

In 2010 zijn we ons onderzoek begonnen naar de ontwikkeling van een methode waarmee het mogelijk is om het mogelijk te maken gedrag betrouwbaar en blijvend te ontwikkelen. Het heeft ‘even’ geduurd (in totaal tenminste 30.000 ontwikkelingsuren), het resultaat mag er zijn: onze flowyu-methode. Hiermee hebben we een universele methode ontwikkeld die, in de individuele programma’s van de deelnemers, steeds weer op maat wordt gemaakt bij de unieke vraag.

Wat speelt er bij ieder van ons?

We leren, vanaf het moment dat we geboren worden totdat we overlijden, met vallen en opstaan. Als we heel jong zijn letterlijk, in de loop van het leven vaak meer en meer figuurlijk.

Deze natuurlijke manier van leren is de enige echte weg vooruit.

Door het vallen leren we wat niet werkt en helpt ons, door veel te oefenen, ‘iets’ te ontwikkelen dat wél werkt. Van hele basale dingen (zoals lopen, eten, aankleden….) tot hele complexe vaardigheden (rationele breinkrakers oplossen, omgaan met lastige intermenselijke situaties,…..).

In onze optiek biedt ‘het vallen’ de mogelijkheid, of is mogelijk zelfs de aanleiding, voor de ontwikkeling van persoonlijke kwaliteiten en talenten.

Mooi!

Onlosmakelijk verbonden met dit ontwikkelingsproces zijn, door het vallen, het ontstaan van emotionele triggers en mentale belemmeringen.

Onhandig…..

In de praktijk betekent het namelijk dat bij ieder van ons, op het moment dat je in een situatie bent waar je je talenten/kwaliteiten inzet, op een dieper niveau ook de emotionele triggers/mentale belemmeringen geraakt worden. Dit leidt altijd, soms bewust, vaker nog onbewust, tot een ‘unheimisch’, onzeker gevoel. De natuurlijke menselijke reactie daarop? Een tandje extra.
Daardoor schiet ieder van ons vaak door in datgene waar je goed in bent: te loyaal, te verantwoordelijk, te rationeel, te betrokken,………

Het gevolg? We investeren te veel energie in onze talenten & kwaliteiten. En zetten deze als het ware, bijna permanent, in de overdrive: in plaats van in de 4e versnelling (die meestal ‘fit for purpose’ is) hanteren we de 6e versnelling (en investeren veel meer dan nodig is) met slechts een minimale verbetering van het doel dat we hiermee proberen te bereiken.

De consequenties? We investeren onze energie en aandacht hierdoor veel minder effectief dan eigenlijk zou kunnen. Jammer. Bovendien zorgt onze ‘overdrive’ er voor dat we, onbedoeld, ook ruimte en mogelijkheden wegnemen bij anderen. Als ik ‘te verantwoordelijk ben’, betekent het automatisch dat er voor de ander(en) met wie ik relatie ben ‘te weinig verantwoordelijkheid overblijft’.

Hoe kunnen we je helpen?

Tijdens ons 2-daagse basisprogramma Track & Trace maken we je bewust van de emotionele triggers die, onbewust, een rol spelen. Door onze methode heb je de mogelijkheid om veel ‘momenten van bewustwording’ te hebben. Tegelijkertijd ga je heel veel oefenen met ander gedrag om niet, of in ieder geval veel minder, in te gaan op deze triggers.

Het fundamentele resultaat is dat er ruimte ontstaat tussen wat er gebeurt (stimulus) en hoe dat je daarop reageert (respons). Deze ruimte betekent keuzevrijheid (‘Doe je zoals je altijd deed, of reageer je liever op een andere manier?’). Dit is dé belangrijkste stap om ander gedrag te kunnen ontwikkelen.

Natuurlijk gebeurt het nadien nog steeds heel regelmatig dat je terugvalt in je oude patroon. Vaak ben je je er dan wel veel sneller van bewust dat dit gebeurt (voelt alsof ‘het scherm dichtslaat’). En kun je dan alsnog corrigeren door te gaan doen wat je eigenlijk wilde doen.

Het échte opruimwerk kan in het 4-daagse programma Travel Light plaatsvinden. Via de bekende manier van begeleiden (technisch & met coaching), maken we het voor jou, en je brein, mogelijk om emotionele triggers en mentale belemmeringen te ontladen.

Het resultaat?

Na het doorlopen van beide programma’s heb je je blik op de werkelijkheid blijvend veranderd. Je bent daardoor in staat om, met alles wat je hebt geleerd en ontwikkeld in de loop van je leven tot nu toe, in te zetten in ‘het hier en nu’. Met veel minder last van een emotionele kleuring en daardoor ook veel minder risico op ‘overdrive’.

Super prettig voor jezelf (er is meer tijd, ruimte en energie over voor andere belangrijke dingen). Ook prettig voor je omgeving: minder overdrive aan jouw kant betekent automatisch meer ruimte en mogelijkheden aan de andere kant.

Win-win dus!

Benieuwd naar brain boosting?

Brain boosting wordt ingezet bij individuele professionals en binnen allerlei organisaties. Benieuwd hoe het jou kan helpen? Download dan één van onze gratis PDF’s over talentontwikkeling of stressvermindering/burn-outherstel voor professionals of organisaties.
Keuze PDF
Bezig met versturen