Meer geluk door dankbaarder te zijn?

Dankbaarheid. Een thema dat in de Verenigde Staten zo belangrijk is dat er een speciale feestdag aan is gewijd: Thanksgiving. In onze Europese oren klinkt het Amerikaanse “I’m so grateful” weleens wat overdreven aan. Toch mogen we een voorbeeld nemen aan de dankbare instelling, onderzoek wijst namelijk uit dat dankbaarheid bijdraagt aan het vergroten van het gevoel van geluk. In dit blog helpen we je een handje op weg met 8 tips.

Tip 1: Schrijf het van je af

Neem dagelijks 5 minuutjes de tijd om dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Dit mag van alles zijn, van heel klein of “onbenullig” tot heel groot en impactvol. Start met wat je als eerste te binnen schiet en work from there.

Tip 2: Onthoud de mindere tijden

Een simpel trucje om dankbaarder en gelukkiger te zijn, is om de mindere tijden die je ooit hebt ervaren niet te vergeten. Je kunt waarschijnlijk veel positiever naar je huidige situatie kijken, wanneer je deze naast een moeilijker verleden ziet. Het contrast moedigt je aan om dankbaar te zijn!

Tip 3: Drie vragen

Denk aan iemand die je kent. Vraag je eerst af wat je van diegene hebt ontvangen, in de brede zin van het woord. Vraag je vervolgens af wat jij diegene hebt gegeven. Denk tenslotte na over of je wel eens problemen voor de ander hebt veroorzaakt. Dit kan ertoe leiden dat je erachter komt dat een ander je beter heeft behandeld dan je in eerste instantie dacht. Ze hebben eigenlijk iets van je tegoed.

Tip 4: Gebruik je zintuigen

De meeste mensen zeggen vooral dankbaar te zijn voor hun gezondheid. Als dat zo is, kom dan vooral weer in contact met je eigen zintuigen door volledig open te staan voor je omgeving door alle zintuigen in te schakelen. Kijk, raak aan, proef, luister en ruik. Ervaar de wereld om je heen en wees dankbaar voor wat je ontvangt.

Tip 5: Zorg voor reminders

Vaak nemen we ons voor om meer mindful en dankbaar te zijn, maar komen we er na een aantal uren/dagen/weken achter dat het goede voornemen weer een beetje is weggezakt. Plaats daarom herinneringen voor jezelf in je directe omgeving: een post-it op de koelkast/badkamerspiegel/laptop doet al wonderen!

Tip 6: Denk het juiste

We hebben allemaal zogenaamde automatische gedachten, die impact maken. Wat als je de hele dag denkt ‘Mijn leven is een cadeautje!’?

Iets te?

Oké, wat denk je van: ‘Iedere dag is een verassing’?

Tip 7: Wees dankbaar naar iedereen

Ook je ‘vijanden’. Dit vraagt ongetwijfeld wat creativiteit en oefening, maar probeer het eens.

Tip 8: Zeg ‘dankjewel’.

Zo simpel kan het zijn.

Dankbaarheid is een goede tool om in te zetten op weg naar meer geluk. Benieuwd wat je nog meer kunt doen en hoe je versneld met dit thema of een ander ontwikkelpunt aan de slag kunt? Lees dan het ebook ‘Accelerated Learning’ door op onderstaande button te klikken:

ontwikkelen

Aan het denken gezet door dit blog? Wij bieden een fundamentele versnelling van de persoonlijke ontwikkeling voor professionals. Benieuwd hoe we jou met onze flowyu-methode (ontwikkeld uit de laatste inzichten uit de neurowetenschap) snel en gericht op weg kunnen helpen naar meer professionele effectiviteit en persoonlijk geluk? Bekijk dan hier hoe je met ons in contact kunt komen. Meer van ons zien? Klik dan even op de like-button op onze Facebook-pagina om ons te blijven volgen (vinden wij dan weer leuk).Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wil jij direct persoonlijk contact?

Neem direct persoonlijk contact op

Benieuwd naar brain boosting?

Brain boosting wordt ingezet bij individuele professionals en binnen allerlei organisaties. Benieuwd hoe het jou kan helpen? Download dan één van onze gratis PDF’s over talentontwikkeling of stressvermindering/burn-outherstel voor professionals of organisaties.
Keuze PDF
Bezig met versturen